ŞANLIURFA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

İstiklal Yolu Yarışma

“İnebolu, Kastamonu, Ilgaz, Çankırı, Kalecik, Ankara” hattı Milli Mücadele sırasında cephe gerisinin ana lojistik yolu olarak hizmet vermiş, bu yolda kadınlar, çocuklar ve ihtiyarlar cephaneleri cepheye ulaştırırken destansı bir kahramanlığa imza atmışlardır. Bugün Milli Mücadeledeki önemi nedeniyle tescil edilen yolda, gösterilen kahramanlıklar zaman içinde hak ettiği ilgi ve vefayı göremedi. Bu yarışmanın amacı, tarihin karanlıklarına gömülen İstiklal Yolu’nun hatırlanmasına, tanıtımına yeni görsel materyallerle, sanatsal bir boyut kazandırmak ve özellikle genç nesilde farkındalık, tarih bilinci oluşturmak ve minnet duygusu tesis etmektir.  

Yarışma KategorileriResim, Seramik, Heykel/Rölyef, Afiş, Fotoğraf.

yaris.jpg

  YARIŞMANIN KONUSU

Yüce Türk Milleti Millî Mücadele’sini, iki orduyla yapmıştı. Birinci ordu askerlik çağında/eli silah tutabilen erkeklerden oluşan cephede şehit olmak için savaşan görünen orduydu. İkinci ordu kadınlardan, gazilerden, askerlik çağı dışındaki oğlan çocuklarından ve yaşlılardan oluşan, birinci orduya silah, cephane (lojistik malzeme) yetiştirmeye çalışan, görünmeyen KARINCA ORDUSUYDU.  Böylece Türk Milleti, vatanın her karış toprağında AİLECE savaşmıştı.

Memleketin dört bir tarafı işgal altında iken Milli Mücadelenin merkezi Ankara’nın dış dünyaya açılan kapısı İnebolu kasabası olmuştur. İnebolu-Ankara yolu en önemli lojistik yol haline gelmiştir. Yüzbinlerce ton malzeme Ankara’ya ve cepheye Türk kadınlarının özverisi ile taşındı. Kağnılarla kar-kış demeden yapılan bu taşıma işi, içinde bin bir kahramanlığı barındıran büyük bir destandı. Karınca Ordusunun ağır adımlara yaptığı bu büyük yürüyüş, Türk Milletini istiklale ve istikbale taşıdı.

“Gençlik İstiklal Yolunda Görsel Sanatlar Yarışmasının” konusu, İstiklal Yolunda gerçekleşen büyük kahramanlıkların hatırlatılması ve yaşatılmasıdır. Milli Mücadele sırasında cephe gerisinde gerçekleşen özverili çalışmalar sayesinde bugüne ulaştık. Cephe gerisinde kadınların, çocukların, ihtiyarların imza attığı bu büyük destanın resim, seramik, grafik, heykel ve fotoğraf sanat dallarında ifade edilmesini ve yeniden yaşatılmasını bekliyoruz.

İstiklal Yolu ile ilgili daha detaylı bilgiler edinmek, tarihi gerçekleri öğrenmek ve bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi edinmek için www.istiklalyolu.com web sayfasını inceleyebilirsiniz.